Besparen van energie nu juist enorm belangrijk

Zet overbodige apparaten uit!

Het besparen van energie is in september 2022 nog belangrijker geworden dan het al eerder was, waar de belangrijkste drijfveer voor het verlagen van je stroomverbruik tot 2022, zeker het milieu was, is dat nu misschien wel je portemonnee. Energierekeningen die 600% gestegen zijn tegen over 2021 baren nu veel zorgen voor veel huishoudens. Waar je vorig jaar 150 euro kwijt was, ga je nu al snel richting 1.000 euro per maand, gebaseerd op het nieuwe voorschot!

Absurd om hier zoveel geld voor te moeten betalen, maar wat kan jij doen om geld te besparen?! Sowieso moet je contact opnemen met je energieleverancier als je de rekening niet kan betalen. 1.000 euro deze maand, is 12.000 aan het einde van het jaar, kun je het nu niet betalen kom je waarschijnlijk later bij de eindafrekening ook in de problemen!

Besparen van energie nu juist enorm belangrijk

Wat kun je doen om te besparen op jouw stookkosten?

Begin met de eenvoudige klussen, die in jouw huis ervoor zorgen dat je minder gas gaat verbruiken! Jouw CV, hoe goed is deze onderhouden? Hoe oud is je cv-toestel? Heb je een model welke energiezuinig is? Hoelang is je CV niet onderhouden? Heel erg belangrijk om een goedwerkende, energiezuinige, cv-installatie te hebben! En nu je toch met je aandacht bij jouw cv-ketel bent, op welke temperatuur staat deze, tot hoe warm wordt het water verwarmt in de ketel? Als je niet weet hoe je dit moet controleren staan er op internet ongetwijfeld tips en trics om jouw model te controleren. Moet je water echt tot 90 graden verwarmd worden? Wanneer gebruik je dat? Kortom finetune jouw cv-installatie zodat deze minder gas verbruikt!

Wist je dat er een comfort stand op je CV zit? Kijk daar ook naar. Waarom moet je 24 uur per dag een kleine hoeveelheid water warm houden, zodat je sneller warm water hebt? Tip, douche je elke dag op dezelfde tijd zou je eventueel met een timer op dat moment wél dat voorraadje alvast kunnen opwarmen. Maar 24/7 warm water houden voor dat kleine beetje wat je gebruikt? Dat is zonde!

Controleer alle verwarmingen in je huis

Welke verwarming staat aan? Heb je misschien een raam open staan in je slaapkamer omdat je dat lekker vindt, maar staat ook je radiator aan? Waarom verwarm je de hal of de overloop? Ga na welke kamer je niet hoeft te verwarmen omdat je daar toch niet de hele tijd bent! Het onnodig stoken in kamers waar je misschien eventjes bent kost veel geld!

Zit er achter je radiatoren radiator folie? Wist je dat er veel warmte direct verloren gaat omdat jouw kachel ook aan de achterkant warmte afgeeft? Aan de buiten muur. Dat is zonde, radiatorfolie weerkaatst de warmte terug je huiskamer in! Wist je dat er speciale radiator versterkers zijn? Dit zijn energiezuinige ventilatoren die je op de kachel plaatst. Deze verspreiden de warmte sneller door je huiskamer! Hiermee kun je veel stookkosten besparen, door een betere warmte verspreiding slaat je thermosstaat eerder af!

Bespaar water en gas met een spaarkop op je douche!

Natuurlijk is korter douchen de ideale manier om te besparen op water en vooral je gasverbruik. Je douchetijd inkorten bespaart natuurlijk veel water en gas. Douche je elke dag 10 minuten, en je verkort het naar 5? Dan bespaar je de helft, en ja dat klinkt stom, maar is wel supermakkelijk

Heb je een waterbesparende douchekop? Een waterbesparende douchekop laat je 20% water besparen! Hoppa, zelfs in een huurhuis kun je eenvoudig de douchekop verwisselen! Een regendouche is natuurlijk helemaal een warm water misbruiker. Je kunt ook de douche uitzetten als je de shampoo in je haar smeert, of je lichaam inzeept. Gebruik alleen water als je onder de kraan staat!

Ga na welke apparaten in je huis aan staan, en waarom!

Maak eens een rondje in je huis! Welke apparaten hebben een stekker in het stopcontact zitten, maar gebruik je helemaal niet? Of heel weinig? Elke stekker die in het stopcontact zit en warm is, verbruikt energie! Zonde toch? Waarom laat je een oplader van je telefoon in het stopcontact zitten terwijl je niet je telefoon aan het laden bent? Onnodig en geldverspilling.

Heb je een droger in huis? Heel handig natuurlijk, maar deze droger kost heel veel energie, dat is natuurlijk enorm zonde voor je portemonnee. Ga eens goed na of je wel elke keer je droger nodig hebt, moet jij die kleren die er inzitten echt binnen 3 uur aan? Of vouw je ze op en leg je ze in de kast. Dan kun je ze net zo goed ook (buiten) op hangen te drogen!

De tv-tuner van Ziggo, heb je hier nog een oudje? Deze slurpt energie! Dat is zonde om aan te hebben staan. Bel naar Ziggo, vraag om een nieuwe.

Welke apparaten kunnen in de nachts uit? Moet je internet blijven aanstaan? Log eens in op je router, misschien zit er een timer in die je kunt gebruiken waarin je instelt dat je internetkastje uitgaat vanaf een bepaald moment. Dit geld natuurlijk ook voor je televisie, versterker en andere apparaten die in je huis staan. Brand er een lampje? Dan verbruikt deze energie!

Welke lampen heb je in huis? Heb jij overal ledverlichting?

Loop eens al je lampen na, grote kans dat jij nog dure verlichting in je huis hebt welke je toch vaak gebruikt! Leuk die spotjes in je plafond, maar halogeenlampen kun je ook vervangen voor LED! Je zal zien dat je ook hier bespaart! Je kunt natuurlijk zover gaan door ook het lampje in je koelkast te vervangen, maar bedenk goed dat de “investering” de kosten wel moet dekken!

Welke lampen heb je in huis? Heb jij overal ledverlichting?

Loop eens al je lampen na, grote kans dat jij nog dure verlichting in je huis hebt welke je toch vaak gebruikt! Leuk die spotjes in je plafond, maar halogeenlampen kun je ook vervangen voor LED! Je zal zien dat je ook hier bespaart! Je kunt natuurlijk zover gaan door ook het lampje in je koelkast te vervangen, maar bedenk goed dat de “investering” de kosten wel moet dekken!

Energiebesparende lamp

Gebruik de eco-vriendelijke stand van je apparatuur.  

Veel apparatuur heeft tegenwoordig een eco-friendly stand. Hierdoor bespaar je vaak water en energie. Zet jij je afwasmachine in de nacht aan? Dan kan deze ook echt wel op de eco-stand staan. Die tijd dat je afwasmachine langer bezig is, ben jij toch aan het slapen! Besparen van energie nu juist enorm belangrijk!

Ook je wasmachine heeft vaak een koudere stand die veel stroom bespaart. Veel van de wasmiddelen wassen jouw vuile was ook gewoon schoon op 30 graden, in plaats van 40. Een kwart minder temperatuur nodig, reken er maar op dat je hiermee stroom bespaart!

Gebruik (automatische)schakelaars om bepaalde apparaten uit te schakelen

Met slimme- of tijdschakelaars kun je veel apparaten in je huis automatisch uitschakelen op bepaalde tijden. Wil je toch gebruik maken van het apparaat kun je eenvoudig op een knopje drukken om weer stroom te hebben. De stroom in je huis die je wel verspilt en niet gebruikt is hoog als je alles bij elkaar optelt! Hier bespaar je dus én geld mee én het is beter voor het milieu! Win Win

Hang zware, dikke gordijnen op bij die grote ramen

Heb je grote ramen in je huis, verlies je veel warmte! Hang hier grote dikke gordijnen voor, die houden de warmte van je huiskamer binnen, hierdoor hoef je minder te stoken! Controleer of je tocht hebt in je huis, en kijk waar dat vandaan komt! Het is natuurlijk zonde om hierdoor warmte te verliezen. Dicht die kieren!

Verlies je alsnog veel warmte door je ruiten? Bestel dan Thermofolie voor je ramen. Let op welke je bestelt, maar hier kun je ook warmte mee binnen houden!

Ben je bang dat je nog steeds warmte verliest in je huis? Koop een simpele warmtescanner, ga in je huis na waar je warmte verliest! Zorg ervoor dat je daar waar het nodig is er iets aan doet! Besparen van energie nu juist enorm belangrijk!

Zet overbodige apparaten uit!

Conclusie; wat kun jij doen om energie te besparen?

Besparen van energie nu juist enorm belangrijk! Met een aantal kleine, simpele, ingrepen kun je veel warmte in je woning houden welke anders verloren gaat. Naast dat je veel stroom bespaart, bespaar je met simpele ingrepen ook nog eens veel gas. Kleine simpele ingrepen besparen je veel geld! Lees ook onze top 5 manieren om thuis energie te besparen!