Top 5 manieren om thuis energie te besparen in 2022!

Energie besparen

Energie besparen, misschien wel het meest belangrijke in de komende maanden! De energieprijzen hebben nu al een recordhoogte bereikt en zullen de komende maanden nog verder stijgen. Daarom hebben wij een aantal eenvoudige manieren opgeschreven om uw energierekeningen te verlagen. 5 tips om energie te besparen in 2022!

Aangezien een groot deel van het maandbudget opgaat aan de energierekening, is het zinvol om te zoeken naar manieren om de hoeveelheid gas en elektriciteit die u verbruikt te verminderen.

Hoeveel energie verbruikt een gemiddeld huishouden?

Het gemiddelde huis, met vier bewoners, gebruikt nu 13 elektronische apparaten (inclusief tv’s en laptops). Dat is een enorme sprong voorwaarts vergeleken met 1990, toen slechts vier apparaten werden gebruikt.

Maar ondanks het feit dat we meer apparaten bezitten, verbruiken we nog steeds ongeveer evenveel energie als twee decennia geleden, wat betekent dat onze gadgets in de loop der tijd energie-efficiënter zijn geworden. Maar er is nog steeds veel dat u kunt doen om het energieverbruik te verminderen – en geld te besparen.

Hoe kunt u elektriciteit besparen?

Er zijn een paar veranderingen die u thuis kunt doorvoeren om uw gemiddelde elektriciteitsverbruik te verlagen. Zo kunt u efficiëntere gadgets en apparaten gebruiken, van spaarlampen tot A+++ vaatwassers, maar ook oude apparaten vervangen en energieverspilling voorkomen door ongebruikte apparaten uit te schakelen.

Energie besparen

Hoe energie te besparen?

De onderstaande tips voor energiebesparing geven u een aantal hulpmiddelen en tactieken waarmee u thuis gas en elektriciteit kunt besparen. We hebben geschatte cijfers van de Energy Saving Trust opgenomen om de potentiële energiebesparingen te illustreren die u zou kunnen maken.

1.      Schakel apparaten die stand-by staan uit

Zet apparaten uit met de stekker in het stopcontact om gemiddeld € 30 per jaar te besparen.

Gebruik stopcontacten die via uw telefoon aan en uit kunnen worden gezet, om ervoor te zorgen dat u ongebruikte apparaten uitschakelt. U kunt goedkopere timer-stekkers gebruiken om het uitschakelen van apparaten te plannen.

2.       Koop efficiënte toestellen

Een goed apparaat weggooien zal niet veel geld besparen, maar als het tijd is om het te vervangen, kan het de investering waard zijn om te kiezen voor een apparaat met een hoge energie-efficiëntie.

Een A+++ wasautomaat verbruikt doorgaans € 65 minder energie dan een A+ wasautomaat gedurende een productlevensduur van 11 jaar.

Een moderne, efficiënte vaatwasser kost ongeveer € 7 per jaar minder in vergelijking met een ouder model. Een A+++ koelkast met vriesvak bespaart ongeveer € 320 aan energierekeningen gedurende zijn levensduur in vergelijking met een A+ model.

3.       Was kleding op een lagere temperatuur

Wassen op 30 graden in plaats van 40 graden kan helpen uw energieverbruik te verminderen, en als u één wasbeurt per week kunt overslaan, scheelt dat € 5 op uw jaarlijkse energierekening.

4.       Houd uw verbruik in de gaten

Door uw verbruik in de gaten te houden, kunt u beslissen of en wanneer u uw energieverbruik moet aanpassen. Door een slimme meter te installeren, kunt u uw verbruik volgen met nauwkeurige en realtime informatie.

5. Vergelijk energiecontracten

Hoe onwaarschijnlijk het momenteel ook is, loont het wel de moeite om te gaan zoeken naar een andere energieleverancier. Het zal niet slim zijn om je contract voor een aantal jaar af te sluiten, maar het kan zomaar zijn dat de energieprijzen bij een andere leverancier toch iets goedkoper zijn!

Als u besluit om van leverancier te veranderen, wordt de verhuizing afgehandeld door de leverancier waar u naartoe verhuist. Er is geen sprake van verlies van levering of van nieuwe installaties of stroomuitval in uw woning, en het proces kan binnen drie weken worden uitgevoerd.

Energie besparen

Naast energie is het ook belangrijk om op uw gasrekening te besparen

Met de huidige gasprijzen is, in het belang van je portemonnee, erg belangrijk om je gasverbruik te verlagen! Door de stijgende gasprijzen kan jouw rekening enorm tegenvallen. Lees meer op gasverbruikverlagen.nl